Dag oud gedrag hallo nieuw gedrag of toch niet?

Laat je niet verleiden dit weekend he.

Het is mijn vriendin die mij op deze manier een hart onder de riem steekt. Het voelt overbodig, want ik ben vastberaden. Ik zit al bijna drie maanden in een nieuw patroon. Het gaat mij best gemakkelijk af, wat op zich verrassend is als je weet dat ik ‘het’ daarvoor 35 jaar met een heel ander patroon deed. De 7 dagen die één week heeft bestaat uit twee patronen. Ik heb het dan over een verschil tussen weekend en door de weeks. Door de week is er meer discipline,meer structuur meer controle en regels en minder behoefte om de randjes op te zoeken. In het weekend staat er een alter ego op. Een rebel. De saboteur. De rebel heeft aan alles een hekel waar ik door de weeks aan vast hou. Fock de discipline, schijt aan structuur, controle en regels. Kom maar op met de vrijheid en anarchie. Ik ben, dus ik bepaal, zou je zeggen, maar het tegendeel is waar in het weekend. In het weekend zit er toch echt iemand anders aan het roer van mijn leven. De schijnbaar moeiteloosheid door de week om mij aan de nieuwe gemaakte afspraken met mijzelf te kunnen houden maakt plaats voor een hardnekkige tegenwerking van een deel in mij om mij in het weekend diezelfde afspraken rücksichtslos overboord te laten gooien. Wat een onzin allemaal al die nieuwe gewoonten, stribbelt rebel tegen, we gaan gewoon weer op de oude voet verder. Op zaterdag wordt er door de rebel besloten dat er nieuwe boodschappen in huis gehaald moeten worden. De daad wordt bij het woord gevoegd en de inmiddels volle boodschappentassen worden met een zelfverzekerde zwier in de achterbak van de auto gezet. Als de rebel achter het stuur plaatsneemt wordt er nog een flinke draai aan de volumeknop gegeven om vervolgens met bijpassende stemgeluid de boel luister bij te zetten. Het gaspedaal wordt dieper ingedrukt om toch nog net even het oranje stoplicht te redden. Werd donkeroranje, toch een soort van gelukt, joelde de rebel. De auto wordt nonchalant met één hand op het stuur achteruit in geparkeerd en de tassen vinden hun weg naar de keuken. Tot groot genoegen van de rebel blijft de fruitschaal zo goed als leeg, de groentelade ongevuld, maar de la met snoep, koek en chips puilt uit.

Zo hoort het te zijn, want dat hebben we al jaren zo gedaan. 

Precies dit is een omschrijving van een proces tijdens verandering. Iedereen met een beetje levenservaring weet dat iets in je gedrag veranderen heel moeilijk is. De meesten mensen weten dat je een tijd lang nieuw gedrag moet volhouden voordat het moeiteloos wordt. Volgens onderzoek duurt eenvoudig nieuw gedrag aanleren, zoals bijvoorbeeld elke dag een stuk fruit eten, ons gemiddeld langer dan twee maanden. Moeilijker gedrag heeft nog veel meer tijd nodig. 

 

Wat maakt veranderen zo moeilijk?

Dat komt omdat er drie belangrijke obstakels zijn.

In ons brein werken bij verandering twee processen elkaar tegen. Enerzijds maken we bewuste nieuwe afspraken en anderzijds is ons brein primair gericht op zo min mogelijk energieverspilling en valt terug op de automatische piloot en gaat dus over op gedrag wat regelmatig is beoefend ( oud gedrag). 

Een tweede belangrijke obstakel is dat ons brein ingesteld is op het vermijden van pijn, verlies en ongemak. Dit belemmert bijvoorbeeld ons vermogen om te leren zodat de oppeppende quote ‘ fouten maken mag’ niet serieus genomen wordt door ons brein. De quote is top natuurlijk, maar ons brein trapt daar niet in en laat het angstige stemmetje horen met de boodschap ‘ fout is gewoon fout’ error error, niet doen!!!

En de derde obstakel voor gedragsverandering is onze fysieke en sociale omgeving. Weinig mensen realiseren zich hoeveel invloed je omgeving heeft op jou. En in een gelijkblijvende omgeving proberen ze dan toch nieuw gedrag aan te leren. Huh hoe dan?

Ja precies, hoe dan?

Tips om nieuw gedrag te integreren.

*Voer één nieuwe gewoonte per keer in. Neem daar minimaal 3 maanden de tijd voor voordat je er een nieuwe aan toevoegt. 

*Maak je doel zo specifiek mogelijk.

Zoals met afvallen ‘ ik wil over 6 maanden 12 kg afgevallen zijn en dat ga ik doen door minder calorieën te eten en als ik eet wil ik gezonde keuzes maken en max 4 eetmomenten per dag te hebben. Verder wil ik vijf keer in de week een wandeling maken van 45 min enz enz. 

*Houdt je proces bij op papier. Door elke dag bijvoorbeeld een vakje aan te kruisen kun je bijhouden of het nog volgens plan gaat. Als het goed gaat motiveert dat enorm. Zo nodig kun je je gedrag bijstellen. 

*Geef jezelf elke dag een reminder door je doel bijvoorbeeld als achtergrond op je telefoon te plaatsen.

*Focus op wat je graag wilt behalen. Als je je nl teveel focused op wat je niet wilt gebeurd dat juist. Denk bijvoorbeeld aan ‘ ik moet stoppen met roken en mag niet aan roken denken’ wat doe je vervolgens? Precies, je denkt aan roken.

*Je motivatie moet van jezelf komen. Als je een ander volgt is de motivatie niet van jezelf en dat zorgt ervoor dat je de motivatie niet van binnen voelt.

*Wees allert op de saboteur in jou. Deze heeft belang bij jouw oude gedragspatronen. Vaak is het interessant en nuttig om deze te onderzoeken, want hoe meer inzicht je hebt hoe sneller je de saboteur doorziet om jezelf weer op het juiste spoor te zetten.

*Vertel je omgeving over je doel en overleg met hun hoe zij jou zouden kunnen ondersteunen bij het behalen van jouw doel.

 

Tot slot begin met één dag tegelijk.

Vandaag niet helemaal gelukt?

Morgen is er weer een dag.

Veel succes!

 

Liefs Geja🧡