En dan dans je in ene op de tafel

Ken je die super irritante gevoelens van onrust?
Nou, was mij zeker wel bekend. Met nadruk op was. Nu zorg ik goed genoeg voor mijzelf zodat mij meestal die vreselijke irritante onrust bespaard blijft. En toch overvalt het mij zo nu en dan nog wel eens. De party animal in mij is op zo’n moment moeilijk te beteugelen. Bang om iets leuks of spannends te missen, danst de tijger op tafels, zingt karaoke zonder de microfoon af te willen geven en is naarstig op zoek naar andere prikkels van allerlei soort. De party animal houdt niet van slapen en laat mij uren wakker draaien in bed wel of niet gepaard met een rechter restless leg. Begint in drie boeken tegelijk te lezen en start een nieuwe cursus. Wil bij elke dierenvriend op de thee en verdiept zich in het redden van bedreigde diersoorten. Of op het geobsedeerde af, op zoek naar afleiding, die vooral op dat moment op social media, Netflix en in de chocoladereep te vinden is. Deze party tijger wil continu bewegen maar er komt niks uit de klauwtjes. Het is een zoektocht naar alles wat je lichaam en geest tot kalmte kan manen. Op zoek om de honger naar diepe rust te kunnen stillen.

Wat is innerlijke onrust of onrustig gevoel in je lichaam?

Je hebt het gevoel iets te moeten doen, maar weet niet wat en waarom.

Je voelt je opgejaagd, kan niet stil zitten en je kan je niet goed ontspannen. En als kers op de taart gaat je hoofd non stop door met doemscenario’s bedenken(also known as piekeren). De innerlijke onrust laat je een gevoel van stress ervaren en weet de kalmte niet meer te vinden. Als dit te lang aanhoudt kan het zelfs leiden tot een depressie. Reden genoeg om er met zorgvuldigheid naar te kijken.

Hoe ontstaat er onrust in lichaam en geest?

Het ontstaan van onrust kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de werkdruk het laatste half jaar is toegenomen en je daardoor moeilijk kan ontspannen, maar het kan ook in je jeugd zijn ontstaan doordat je het heel lastig hebt gehad in je thuissituatie of bijvoorbeeld op school. Onrust is er niet zomaar, het is veelal een indicatie dat je je gevoelens aan het verdringen bent. Het is jouw taak, en dat kan met hulp, om het verder te onderzoeken waar deze onrust vandaan komt.

Wat te doen tegen onrust?

*Neem de tijd om je onrust te onderzoeken. Deze heeft je een hoop te vertellen. Accepteer dat die onrust er is. Je rusteloosheid gaat niet weg door het te onderdrukken.

*Onrust kan ook ontstaan zijn doordat er teveel situaties tegelijk zijn. Je raakt het gevoel van controle kwijt. Om weer overzicht te krijgen zet alles op papier en maak dan een keuze waar jouw aandacht als eerste naartoe mag. 

*Zorg dat je focus houdt. Door focus te houden verdwijnt je energie niet naar allerlei bijzaken, want hoe meer bijzaken aandacht krijgen hoe onrustiger je wordt.

*Nu je gevoel van rusteloosheid is bedaart kun je verdere stappen nemen om echte innerlijke rust te creëren. Neem tijd voor jezelf door te gaan wandelen, mediteren of doe een mindfulness oefening. Door dit met regelmaat te doen voorkom je het gevoel van onrust. 

Ik hoop dat je weer tot rust komt.

Veel succes!

Liefs Geja🧡