Celebration time.

De rit op de roltrap naar de eerste verdieping in de Hema kan mij niet snel genoeg. In gedachten ben ik al langs de veelkleurige schriftjes en aantekenboekjes aan het gaan. Wat een feest! Hema mijn  lievelings winkel voor cadeautjes. Ik heb namelijk echt iets te vieren en dan kan je mij niet blijer maken met een mooi schriftje of een glitter ananas pen. Jarenlang had ik moeite om mijn btw aangifte ruim op tijd in te dienen. Zodra het kwartaal afgesloten was fluisterde de eerste dagen heel zacht een stemmetje “je mag je btw indienen”. Na twee weken begon dat stemmetje wat harder tegen mij te praten en na week drie werd het een dwingelandje. Maar welke toon die ook aansloeg, ik wist het stemmetje feilloos te pareren. Ik gaf geregeld op de laatste dag dat het kon om 23.55 uur mijn btw aan. Waarom ik er zo’n weerstand op heb is mij tot op de dag van vandaag nog niet duidelijk. Gebeuren moest het toch. Maar vandaag, tien oktober is het gelukt. Wel 21 dagen voor de deadline. Gekkenhuis zou je zeggen, moet dat nou gevierd worden? Zeer zeker mag dit gevierd worden. Dit is een ongekend succes en dit gedrag van mijzelf wil ik bestendigen en volgend kwartaal terugzien. Geen gehijg in mijn nek meer van dat dwingende stemmetje, heeeerlahk. Yeahh…. jazeker een succes.

“Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”. Wie kent deze uitspraak niet? Het hoort bij onze Hollandse cultuur om niet teveel ophef te maken over onze prestaties. Trots wordt al gauw aangezien voor arrogantie of naast je schoenen lopen en wordt niet snel aangemoedigd. Precies door deze collectieve overtuiging is het moeilijk om aandacht te hebben voor onze successen, laat staan ze te vieren. Grote successen, zoals je behaalde diploma of je promotie mag een klein feestje krijgen of als een kind heeft leren fietsen is een minifeestje ook nog oké, maar als volwassene een succes(je) vieren blijkt echt lastig.

Het nut van vieren.

Stilstaan bij je succes zorgt ervoor dat je aandacht hebt voor jouw leven. Door echt bij je mijlpaal stil te staan wordt dat gemarkeerd in je geheugen als een heugelijk feit. Dat heet ‘ankeren’ en heeft als functie dat deze mijlpaal niet opgaat in de gebeurtenissen van alledag. Een ander voordeel voor aandacht hebben voor je succes(je) is meer zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen voor de moeilijke momenten die nog op je pad kunnen komen. Je hebt immers ervaren dat het ook zomaar kan lukken.

Ook voor meer werkplezier mag er gevierd worden.

Van waardering wordt iedereen blij, want dat draagt bij aan je werkplezier. Zonder plezier in je werk ervaar je stress, ben je vaker moe en dat heeft weer een negatief effect op je immuunsysteem waardoor de kans op ziekteverzuim kan toenemen. Dus een compliment of na een gezamenlijk behaald doel een taart laten komen zorgt voor tevreden werknemers.

Vieren, de basis voor meer succes?

Zeker, na al die verkregen complimenten en het vieren van de behaalde doelen gaat je brein lekker aan de slag om zich te goed te doen aan allemaal stofjes waardoor jij je goed gaat voelen. En dat is zo prettig dat je het gaat herhalen. Dus als de volgende uitdaging op je ligt te wachten en het lukt je, ontwikkel je je verder.

Hoe vier je je succes?

Soms is een compliment al heel fijn, maar er is ook niets mis met een cadeautje. Als je kiest voor een cadeautje zorg dan dat het persoonlijk is, waar je echt blij van wordt.

Ook een fles champagne laten knallen can do the trick, maar even je lievelingsmuziek op 10 en lekker dansen doet het ook goed. Eigenlijk is alles goed zolang je er maar positieve aandacht voor hebt.

Weg bescheidenheid kom maar op met je trots!

Maak er maar een feestelijke dag van vandaag! Je vindt vast wel een succes(je) dat alle aandacht verdient.

Liefs Geja